Zwanger-voorlichting

Informatie tijdens je zwangerschap

Voorlichtingsavonden en cursussen

Als je zwanger bent, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Daarom organiseren wij maandelijks voorlichtingsavonden in samenwerking met het Verloskundig Cursus Centrum Nijmegen (VCCN). Kom deze avonden dus bezoeken! Je krijgt hier nuttige tips en kunt vragen stellen.

  • 'ZwangerNu' zijn 2 voorlichtingsavonden over de zwangerschap.In een carroussel kun je 6 workshops/ presentaties bijwonen met veel informatie over zwangerschap.
  • 'Voorbereiding op de bevalling' geeft informatie over de naderende bevalling, deze avond wordt gegeven door de verloskundigen.
  • 'Het geven van borstvoeding' wordt gegeven door Jacqueline Gasse, lactatiekundige.

Tevens worden er via het VCCN diverse zwangerschapscursussen gegeven. Op de site van het VCCN kun je jezelf opgegeven. 

Bevallen

Bij een normaal verlopende zwangerschap en bevalling kun je kiezen waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Wat belangrijk is in jouw keuze van de plaats van de bevalling is, dat jij die plaats kiest waar jij en jouw partner zich ontspannen voelen. Spanningen of een omgeving waarin je niet op je gemak bent, hebben een remmende invloed op de weeën en kunnen daardoor het natuurlijk verloop van de bevalling verstoren.

Veel vrouwen kiezen voor een bevalling thuis. Zij vinden het prettig een unieke en intieme gebeurtenis, als de geboorte van hun kind, in hun eigen omgeving te laten plaatsvinden. Bij een thuisbevalling bepaal jij de sfeer, de regels in huis en/of aanwezigen. De verloskundige en de kraamverzorgster die assisteert, zijn bij jou te gast. Beval je thuis dan komen wij regelmatig kijken hoe ver de ontsluiting gevorderd is. Wij maken hierover afspraken met je en bellen als de tijd daar is, de kraamverzorgster. Wij hebben graag jouw bed verhoogd en een kraampakket en ondersteek in huis. Mochten zich tijdens of kort na de bevalling problemen voordoen dan zal de verloskundige overleggen met een gynaecoloog of kinderarts, het vervoer regelen en ervoor zorgen dat jij en/of jouw kind zo snel mogelijk in het ziekenhuis zijn.

Bij een poliklinische bevalling ga je enige tijd voordat het kind geboren wordt naar het ziekenhuis. Jouw verloskundige gaat mee en zal in het ziekenhuis de bevalling begeleiden. Zij heeft daar dezelfde instrumenten en hulpmiddelen tot haar beschikking als bij een thuisbevalling. Als alles goed is verlopen, ga je twee tot drie uur na de bevalling met jouw baby naar huis. Wil je poliklinisch bevallen, dan komen wij altijd eerst thuis kijken hoeveel ontsluiting er is, voordat we naar het ziekenhuis gaan. Wij bellen dan even naar het ziekenhuis om te zeggen dat we er aan komen. Het is handig als je al een tas met benodigdheden klaar hebt staan. Kies je voor een poliklinische bevalling in het CWZ, dan beval je in het Geboortehuis NEO op het spoedplein.

Ook zijn er vrouwen die al gedurende de hele zwangerschap en bevalling bij de gynaecoloog onder controle zijn vanwege een medische indicatie. Niet de verloskundige maar de gynaecoloog draagt dan de verantwoordelijkheid. Als je na de bevalling uit het ziekenhuis ontslagen wordt, nemen wij de zorg voor het kraambed over.